Tervetuloa!

Tervetuloa sivustollemme!

 

Arthame.fi in taas toiminnassa ja pyrimme päivittämään sivustolle tietoa Hämeen alueen erilaisesta taiteesta ja tapahtumista. Saat lisätietoa sivuston tarkoituksesta klikkaamalla valikosta linkkiä “Arthame”.

 

Art Häme-sivusto on tarkoitettu esittelemään erilaista Hämeen alueen taidetta, eikä liity esimerkiksi vuosittaisiin Art Häme-taideviikkoihin.

Sivusto pyrkii esittelemään hämäläisen taiteen historiaa ja nykyaikaa, keskittyen erityisesti kirjallisuuteen, musiikkiin, näyttelyihin ja teatteriin. Pyrimme myös mahdollisuuksiemme mukaan päivittämään sivustolle tietoa tulevista taiteen alueelle kuuluvista tapahtumista. Mainitsemme tässä aluksi muutamia mielenkiintoisia aiheeseen liittyviä teoksia, artikkeleja sekä laitoksia. Pyrimme myöhemmin laajentamaan kokonaisuutta tarkemmin eri kategorioiden avulla.

 

Hämeen alueen kirjallisuus

Hämäläisestä kirjallisuudesta on kirjoitettu vuonna 2012 mielenkiintoinen antologia, johon on koottu tekstinäytteitä 90 kirjailijalta. teos on:

Kultaisilla teillä. Hämäläisen kirjallisuuden antologia. Toim. Pirkko-Liisa Kastari ja Juhani Niemi. Hämeenmaa XXI – Hämeen heimoliitto 2012.

Kokoelman  ovat toimittaneet tampereen Yliopiston emeritusprofessori Juhani Niemi ja FT Pirkko-Liisa Kastari, jotka antologiassa kuvaavat teoksia ja  sellaista kirjallisuutta, joka kuvauskohteiltaan keskittyy Hämeen maantieteelliseen alueeseen. Joukkossa on myös Hämeen ulkopuolella asuvia kirjoittajia, jotka ovat kirjoittaneet aiheesta.

Antologia pyrkii kumoamaan pinttyneet käsitykset hämäläisestä identiteetistä ja valottamaan sitä kirjallisuuden avulla. He arvioivat, että Hämeestä löytyy sateenkaaren kirjon verran erilaisia ihmisiä joka lähtöön.

Maakuntaa ja sen edustajia on etsitty varsin laveilla kriteereillä, minkä ansiosta antologiassa on monenlaista tekstiä.

Yksi yllättäviä kirjailijavalintoja on virolainen Jaan Kaplinski, joka toimi 1990-luvun puolivälissä Tampereen yliopiston vierailijaluennoitsijana ja julkaisi myöhemmin Pispalan maisemien innoittamia runoja.

Tästä kokoelmasta löytyy myös Juho Kusti Paasikiven kirjoittamahiihtokilpailusta kertova pakina, joka oli julkaistu Hämeenlinnan lyseon pilalehdessä 1888 nimimerkillä Juho.

Kirjallisuuden kannalta yllättäviä valintoja ovat myös rock-journalistina tunnettu Kimmo Miettinen ja iskelmäsanoittajana kuuluisaksi tullut Vexi Salmi.

Valikoimaan kuuluu tietenkin taattuja klassikkokirjailijoita kuten J.L. Runeberg, Mika Waltari, Zachris Topelius, Aleksis Kivi, Eino Leino, Veijo Meri, F.E. Sillanpää, Joel Lehtonen ja Juhani Aho. Mukana ovat myös tamperelaiskirjailijat Väinö Linna, Lauri Viita, Kari Aronpuro, Kalle Päätalo, Hannu Salama ja Eeva-Liisa Manner.

 

Sibelius-opiston historia ja Hämeen alueen musiikki

Sibelius-opisto perustettiin vuonna 1950 Hämeenlinnan musiikkiopistona. Opiston perustajajäseniä olivat Eino Örlund, Harald Toivola, Väinö Aalto ja Tauno Marttinen. Musiikkioppilaitoksia perustettiin 50- luvulla Suomeen useita. Säveltäjäprofessori Tauno Marttinen aloitti vuonna 1949 Hämeenlinnan kaupunginorkesterin kapellimestarina. Hänelle selvisi heti, että orkesteri tarvitsee jälkikasvua. Tästä sai alkunsa Hämeenlinnan musiikkiopisto.