Syksyn taidetapahtumia Tampereen seudulla

 

Syksyhän on nyt tullut myös meille tänne Hämeeseen, ja mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa sitä kuin käymällä erilaisissa taide ja kulttuuritapahtumissa. Olemme nyt keränneet tänne meille pienen oppaan, mitä kaikkea sitä voisikaan tehdä täällä omalla kotiseudulla, tapahtumia on yllättävän useita, ja näitä taidetapahtumia löytyy vaikka minkälaista valokuvanäyttelyistä klassiseen esittävään taiteeseen, teatterin keinoja käyttävään, sekä moderniin, abstraktiin taiteeseen.

Lue nyt siis täältä menovinkit mitä kaikkea upeaa sitä syksyn pimeneviin iltoihin löytyykään, olemme käsin poimineet kaikista mielenkiintoisimmat ja parhaimmat tapahtumat ja taidenäyttelyt.

syksy taide maisema

Menovinkit taidetapahtumiin syksyllä

 

Hiekan taidemuseossa Tampereella on 19. marraskuuta asti näytteillä poliittisen okkultismin taiteellinen tutkielma. Artistic Research in Political Occultism on tarina siitä kuinka telepaatikko ja  maagikko Papus yhdessä Venäjän Tsaarin Nikolai II:n kanssa pitivät spiritistisen istunnon, jolla oli tarkoitus estää valtakunnassa kuohuva vallankumous.

Tämä näyttely perustuu ranskalaisen suurlähettilään, Maurice Paleologuen muistelmiin, ja siinä kuvaillaan tätä salaista istuntoa, jota pidettiin suurruhtinas Nikolai II:n asuinkortteereissa Pietarissa. Tämän spiritistisen istunnon oli tarkoitus estää ja pysäyttää kehittyvä vallankumous, mutta kuten historian kirjat sen jo tietävät, istunto epäonnistui.

Tämän hyvin mielenkiintoisen näyttelyn on järjestänyt Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemia, ja tarinassa kerrotaan taiteen avulla tätä poliittista okkultismia, ja sitä tarkastellaan materialismin näkökulman kautta. Tulkintoja ovat tehneet kansainväliset taiteilijat, sekä tohtoriksi koulutettavat henkilöt. Tähän kansainvälisten taiteilijoiden joukkoon kuuluvat Edvine Larssen, Ilja Orlov, Gregoire Roisseau, Bruno Moreschi, Jana Müller, Matthew Cowan, Jyrki Siukonen, Vincent Roumagnac ja Semjon Motoljanets.

Näyttely on auki viikolla tiistaista torstaihin kello 15-18 välisenä aikana, ja sunnuntaisin kello 12-15. Poliittisen okkultismin taiteellista tutkielmaa voit nähdä siis Hiekan taidemuseossa Tampereella aina 19.11 asti, ja osoite on Pirkankatu 6. Lippujen hinnat ovat 8 euroa aikuisilta ja 5 euroa lapsilta. Alle 7-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, kuten myös museokortin haltijat. Kuratoinnista vastaa ArtAgainstCulture.

 

Serlachius-museon Göstassa on meneillään Jiri Gellerin retrospektiivinen näyttely Fuck the World! , jossa voi nähdä kuvanveistäjän uran klassikkoteosten ja -töiden ohella poimintoja kahdesta uudesta taiteilijan tekemästä teossarjasta.

Geller haluaa omien sanojen mukaan tehdä taiteesta ikuisesti kestävän ilon hetken, ja joka näyttää paremmalta kuin todellisuus. Taiteilijan mielestä mikään ei ole pysyvää, ja kaikkien asioiden muodot muuttuvat. Geller on keskittynyt vuosien aikana erillisiin, ja irrallaan oleviin tilanteisiin tai kohteisiin joita hän sekoittaa eri tunnelmien, värien tai kuvioiden avulla. Hän pystyy kattamaan sekunnin murto-osaan pysähtyneellä ajalla niin eilispäivän, nykyisyyden ja tulevan ajan, asioiden ja esineiden valuessa, räjähtäessä, rikkoutuessa tai purkautuessa.

Me kaikki elämme omien uskomustemme, tai itse luotujen myyttien varassa. Uskallatko sinä katsoa tai tarkastella niitä, Jiri Gellerin tekemistä tulkinnoista puhumattakaan?

Tämän retrospektiivisen Fuck the World – näyttelyn näet Serlachius museon Göstassa tiistaista sunnuntaihin kello 11-18 välisenä aikana. Liput maksavat 10 euroa aikuisilta, 8 euroa eläkeläisitä ja opiskelijoilta sekä alle 18-vuotiaat pääsevät näyttelyyn sisään ilmaiseksi.

 

Näsinpuiston liepeillä sijaitsevassa Galleria Mältinrannassa on vielä 7. marraskuuta esillä Dave Bergin videoita ja maalauksia, jonne on vapaa pääsy kaikille.

Tässä näyttelyssä nähdään tänä vuonna tehdyt ”Paratiisi” ja ”The Weight” -videoteokset sekä neljä kappaletta akryylimaalauksia, jotka kantavat myös nimeä The Weight, joka suomeksi tarkoittaa painoa. Paratiisi -videoteoksessa neljä hahmoa tarkastelee eri kanteilta suomalaista keskustelukulttuuria, ja sen kerronnassa on hyödynnetty teatterin tapoja ja keinoja.

Bergin teokset ovat olleet esillä niin kotimaisilla, kuin ulkomaisillakin elokuva- ja taidefestivaaleilla, ja hänen taiteelle ominaista on tietokoneanimaatioiden käyttö, tunnelma jota voisi veitsellä leikata, sekä runonomainen, kaunopuheinen kerronta.

Voit siis käydä vielä katsomassa tämän näyttelyn Galleria Mältinrannassa maanantaista torstaihin kello 12-18 välisenä aikana, sekä perjantaista sunnuntaihin, kello 12-16 välisenä aikana. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja Galleria Mältinrannan osoite on Kuninkaankatu 2, Tampere.

 

 

syksy taide museo

Muutamia pienempiä, mutta silti mielenkiintoisia taidenäyttyitä on menossa ympäri maakuntaa niistä hieman lisää seuraavaksi:

 

Valkeakosken kaupunginkirjastossa on nähtävillä 27.10 alkaen kahden valkeakoskelaisen harrastelijataiteilijan, Reino Nissisen ja Vilho Patojoen näyttely -valkeakoskelaisia vanhoja tauluja kahdelta harrastajataiteilijalta. Idea näyttelyyn syntyi Facebookin Vanhaa Valkeakoskea -ryhmässä, ja tauluja on saatu lainaksi yksityishenkilöiden kokoelmista. Taulut näyttelyksi on koonnut Sirpa Räsänen ja näyttely avataan Valkeakoski-päivän kunniaksi kello 14.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on esillä Valkeakosken kirjaston taideosastolla. Taidenäyttelyn aukioloajat noudattavat kirjaston aukioloaikoja.

 

Kahvisalongissa Tampereella on nähtävillä Johanna Vilenin grafiikkaa ja riemastuttavia maalauksia vielä lauantaihin 28.10 asti, jonka jälkeen näyttelyyn vaihtuu Päivi Aejmelaeuksen taidenäyttely. Esillä on runoja, veistoksia, maalauksia sekä reliefejä muun muassa Helene Schjerfbeckin innoittamana. Suomi 100 runokirjaa – teos Paratiisilintu laulaa ja käsittelee taitelijan elämästä tunnelmia ja tunteita viimeisen 45 vuoden ajalta käyttäen kuvia ja sanoja. ”Puut kasvavat kohti taivasta, miksi emme me?”

Kahvisalongin löydät osoitteesta Tuomiokirkonkatu 34, ja se on avoinna arkisin kello 10-18, sekä lauantaisin kello 10-15.

 

Galleria Rongassa on tarjolla hieman arkaluontoisempia asioita, kun esillä on Juhani Koivumäen teos Vihapuhe. Koivumäki on ottanut aiheekseen tällä hetkellä maailman polttavimpia kysymyksiä, mikä on erittäin ajankohtainen tällä hetkellä Euroopassa, kuin meillä Suomessakin: Hyväksytkö vihapuheen?

Koivumäki on aikaisemmin käsitellyt lapsuutta, ja lasten kokemuksia ympäröivästä maailmasta. Myös tällä kertaa kameran eteen tulevat lapset. Koivumäki ei ole jäänyt helppoihin ratkaisuihin, sillä lapsuuden ja väkivallan yhdistelmä on todella häiritsevä. Tämä teos haastaa myös tavallisen katsojan miettimään vihapuhetta ja vallankäyttöön liittyviä kysymyksiä, joita meidän jokaisen pitäisi miettiä. Galleria Ronga on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 12-18, ja itse gallerian löydät Tampereelta osoitteesta Rongankatu 1C9.

 

Toivottavasti tästä pienestä oppaasta saat ammennettua uusia kokemuksia taiteennälkääsi, sillä toivomme näkevämme myös juuri sinut näissä näyttelyissä. Mukavaa ja antoisaa taidesyksyä sinulle, rakas lukija ja taiteen ystävä!