Yatzy säännöt

Mikäli koet luovuuden, taiteen ja käsillä tekemisen omaksesi, kenties innostut myös perinteisistä kortti- tai lautapeleistä. Erilaiset pöytäpelit voivatkin tarjota paitsi mukavaa ajanvietettä, myös sopivaa haastetta aivonystyröille sekä hauskaa yhteistä aikaa perheen tai ystävien kanssa.

Yksi tällainen klassista, mutta varsin viihdyttävää pelikokemusta tarjoava peli on noppapeli Yatzy. Yatzy-peli tarjoaa hauskaa ajanvietettä ja se vaatii sekä onnea noppien heittelyssä että taktista harkintaa pistevaihtoehtojen valinnassa. Yatzyn säännöt on varsin helppo oppia, joten peli on mainio valinta perheiden ja ystäväporukoiden yhteisiin hetkiin. Mutta miten taiteen ja Yatzyn voi yhdistää toisiinsa?

Yatzy – hauskan pelin helpot säännöt

Jo 1950-luvulla löydettyä noppapeli Yatzya pelataan usein 2-10 pelaajan kesken. Pelin pelaaminen tapahtuu viidellä kuusisivuisella nopalla ja pistelaskuarkilla, joka voi olla joko peliä varten kehitetty erillinen pistearkki tai esimerkiksi ruutupaperille itse piirretty taulukko. Tarvitset myös hyvän pelialustan (esimerkiksi pöytä) sekä kynän pisteiden merkitsemistä varten. Pelissä pelaajan tavoitteena on aina saada mahdollisimman paljon pisteitä erilaisilla heittotuloksilla. Mikä parasta, yatzy säännöt on hyvin helppo oppia!

Yatzy-pelissä on useita erilaisia heittoja, ja pelaajilla on vuorollaan mahdollisuus heittää noppia kolme kertaa kullakin vuorolla. Heittojen jälkeen pelaaja voi valita, mitkä nopat hän haluaa pitää ja mitkä hän haluaa heittää uudelleen. Pelaajilla on lisäksi mahdollisuus valita erilaisia pistevaihtoehtoja pistelaskuarkilleen jokaisen heiton jälkeen.

Peli etenee lyhykäisyydessään seuraavalla tavalla:

 • Pelissä vuorotellaan pelaajien välillä. Jokaisella pelaajalla on vuorollaan kolme heittoa ja omalla heittovuorollaan pelaaja heittää kaikki viisi noppaa kerralla.
 • Pelaaja voi valita, mitkä nopat hän haluaa pitää ja mitkä hän heittää uudestaan: pelaajalla on yhteensä mainitut kolme heittoa, ja hän voi pitää minkä tahansa määrän nopista jokaisen heiton välillä.
 • Pelaajat merkitsevät pisteet yhteiselle pistelaskuarkille jokaisen heittokierroksen jälkeen. Jokaisen pelaajan tavoitteena on saada mahdollisimman paljon pisteitä valitsemalla sopivat noppayhdistelmät.
 • Peli päättyy, kun kaikki pelaajat ovat täyttäneet oman pistesarakkeensa ja pelin voittaja on se, jolla on eniten pisteitä.

Pisteiden laskeminen

Pisteiden laskeminen on melko suoraviivaista. Pisteitä Yatzy-pelissä voi saada erilaisista noppayhdistelmistä, kuten suorat, täyskädet, neloset, viitoset, kuutoset ja yatzy (kaikki nopat ovat samaa numeroa). Pelaajan tavoitteena on valita oikea yhdistelmä ja saada mahdollisimman paljon pisteitä jokaisella heittokierroksella. Ohessa on esimerkkejä yleisimmistä pisteitä antavista yhdistelmistä:

 • Ykköset, Kakkoset, Kolmoset, Neloset, Viitoset ja Kuutoset: pelaaja voi merkitä yhden tai useamman nopan samojen numeroiden alle. Hän saa pisteitä sen mukaan, kuinka monta kertaa kyseinen numero esiintyy heiton aikana. Esimerkiksi, jos pelaaja saa kolme nelosta, hän voi merkitä 12 pistettä nelosten kohdalle (3 x 4).
 • Bonus: jos pelaaja saa vähintään 63 pistettä ykkösistä, kakkosista, kolmosista, nelosista, viitosista ja kuutosista yhteensä, hän saa 50 pisteen bonuksen.
 • Pari: kaksi samaa numeroa, esimerkiksi kaksi kolmosta.
 • Kaksi paria: kaksi eri paria, esimerkiksi kaksi kolmosta ja kaksi viitosta.
 • Täyskäsi: kolme samanlaista noppaa ja kaksi toisenlaista samanlaista noppaa. Esimerkiksi 3 kolmosta ja 2 vitosta.
 • Neljä samaa: neljä samanlaista noppaa, esimerkiksi 4 kuutosta.
 • Pieni suora: 1, 2, 3, 4, 5. (1-5 numeroa peräkkäin)
 • Suuri suora: 2, 3, 4, 5, 6. (2-6 numeroa peräkkäin)
 • Yatzy: kaikki viisi noppaa ovat samaa numeroa, esimerkiksi viisi kolmosta.

Yatzya modernisti verkossa

Jos peliseura uupuu ja haluaa kokeilla Yatzy-peliä perinteisen pelaamisen sijaan online-pelinä, sekin onnistuu – myös yksin. Yatzya voi pelata verkossa monin eri tavoin, tarvitset vain tietokoneen, älypuhelimen tai muun laitteen, jossa on nettiyhteys. Tämän jälkeen voit etsiä Yatzya tarjoavan sovelluksen tai verkkosivuston.

Monet mobiililaitteille saatavilla olevat Yatzy-sovellukset mahdollistavat pelin pelaamisen juuri älypuhelimella tai tabletilla. Varmista kuitenkin aina ladattavan sovelluksen turvallisuus, jotta vähennät riskiä joutua huijauksen kohteeksi. Voit pelata yksin tietokonetta vastaan tai ystäviesi kanssa verkossa. Jotkut pelisivustot tarjoavat Yatzy-peliä pelattavaksi myös selaimen kautta. Niissä voit liittyä pelihuoneisiin ja pelata muiden pelaajien kanssa reaaliajassa.

Sääntöjen suhteen voidaan sanoa, että yleisesti ottaen pelin säännöt pysyvät samoina riippumatta siitä, millä alustalla tai sovelluksella päätät pelata. Voit pelata Yatzya ystäviesi kanssa tai tuntemattomien pelaajien kanssa eri puolilta maailmaa, ja virtuaaliset pistelaskuarkit pitävät huolen pisteiden laskemisesta puolestasi. On silti hyvä huomioida, että jokainen pelialusta voi tarjota hieman erilaisen käyttökokemuksen ja ominaisuudet, joten on hyvä tutustua valitsemasi pelialustan ohjeisiin ja toiminnallisuuksiin ennen pelin aloittamista.

Yatzy-peli luovasti taiteeseen yhdistettynä

Yatzy on erinomainen pelivaihtoehto niille, jotka etsivät helppoa ja hauskaa peliä perheen, ystävien tai muiden pelaajien kesken pelattavaksi. Kuten todettua, säännöt ovat helposti omaksuttavissa, ja lisäksi peli tarjoaa hyvän tasapainon tuurin ja taktiikan välillä. Yatzy voi olla mainio tapa viettää yhteistä aikaa ja pitää hauskaa erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Yatzy on hyvä valinta myös vaikkapa juhliin, leireille ja muihin vastaaviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi taitelijoiden tai muiden harrasteporukoiden yhteisiin tapaamisiin.

Vaikka taiteella ja Yatzy-pelillä ei ole varsinaista suoraa yhteyttä, on silti tapoja yhdistää ne luovasti toisiinsa mielikuvituksen ja luovan ajattelun voimin mielenkiintoisella tavalla. Voit esimerkiksi luoda omaa visuaalista taidetta Yatzyn pelilaudalle tai pistelaskuarkille. Käytä erilaisia värejä, kuvioita ja piirustuksia tehdäksesi pelistä visuaalisesti mielenkiintoisen. Voit luoda myös täysin oman taidepohjaisen Yatzy-variantin, joka sisältää erilaisia taidehaasteita tai teemoja.

Voit halutessasi suunnitella täysin omia pelilautoja, jotka ovat täynnä taidetta – tämä tekee pelaamisesta taiteellisen kokemuksen. Voit myös antaa taiteellisia palkintoja Yatzy-pelin voittajalle: voittajalle voi antaa palkinnoksi vaikkapa itse tehdyn taideteoksen! Jos taas olet ammatiltasi taiteilija, voit käyttää Yatzya inspiraationa myös taiteelliseen projektiin. Voit esimerkiksi luoda taideteoksen, joka liittyy Yatzy-peliin, sen sääntöihin tai muotoon.