Klassinen paskahousu-korttipeli, tunnettu myös nimellä paska, on suosittu peli suomalaisten keskuudessa. Pelin tavoitteena on päästä ensimmäisenä pelaajana korteistaan eroon. Viimeiseksi jäänyt pelaaja saa paskahousu-tittelin.
Opi paskahousun pelisäännöt
Pelin tarkoituksena on, että pelaaja pääsee eroon kaikista korteistaan ennen muita. Pelaaja, jolla on pelin lopussa eniten kortteja, häviää ja hänestä tulee paskahousu. Paskahousun pelisäännöt on helppo oppia.
Jako
Tätä kiehtovaa korttipeliä pelataan tavallisella 52 kortin pakalla, jossa ei ole jokereita. Peliin voi osallistua kolmesta viiteen pelaajaa ja jokaiselle tarjotaan viisi yksittäistä korttia. Kierroksen aloittaa se, jolla on eniten kolmosia – jos kahdella tai useammalla pelaajalla on yhtä monta korttia, aloittaja ratkaistaan sen mukaan, kuka on lähinnä jakajan myötäpäivään osoittavaa puolta.
Jos kenelläkään ei ole kolmosen korttia, on aika laskea neloset; tämä prosessi toistuu, kunnes aloittaja löytyy. Jokaisella pelikortilla on oma arvojärjestyksensä ja tietyillä korteilla on erityisominaisuuksia – erityisesti kakkosella, joka toimii valttikorttina pelissä. Lisäksi nämä erityiset “kakkoset” pysyvät läsnä koko peliajan!
Pelin kulku
Se, jolla on eniten kolmosia, aloittaa pelin asettamalla ne pöydälle. Seuraavan pelaajan on pelattava pöytään kortteja, jotka ovat yhtä arvokkaita tai korkeampia kuin sitä edeltävät. Muista, että kuvakortit ovat sallittuja vain, jos pöydällä on jo joko kasi tai jotain korkeampaa.
Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia, hän ottaa umpipakan päällimmäisen kortin. Jos se on suurempi kuin edellinen kortti, laittaa hän sen pöydälle. Jos se ei sovi tai jos pelaaja ei halua kokeilla onneaan, hän kerää kaikki avopakan kortit käteensä. Sitten siirrytään seuraavan pelaajan vuoroon.
Jos pinon ylin kortti on välillä 3-9, kymppi voi kaataa sen. Ässällä voi kaataa pinon, jonka ylin kortti on kuvakortti. Kun pino on kaatunut, se poistetaan pelistä ja pelaaja saa jatkaa vuoroaan. Lisäksi jos pinossa on päällekkäin neljä korttia, joiden numerot ovat samat (paitsi kakkoset), sekin kaatuu ja pino alkaa uudelleen.
Kaikki kympit ja ässät on pelattava yksi kerrallaan ja jos pöytä on tyhjä, kun ne asetetaan, seuraavan pelaajan on kerättävä ne käteensä. Jokainen kortti (lukuun ottamatta kymppikortteja ja ässiä, jotka on otettava heti) voidaan asettaa toisen kortin päälle. Kakkonen lukitsee pakan ja sen päälle voi pelata ainoastaan toisen kakkosen. Seuraava pelaaja joutuu nostamaan tällaisen avopakan.
Niin kauan kuin pakassa on kortteja, vuoron jälkeen pitää nostaa kortteja niin, että kädessä on niitä aina viisi. Kun jäljellä on vain yksi pelaaja, jolla on kortit kädessään, peli on päättynyt.
Paskahousun muunnelmat
Peliä voidaan pelata myös erityissäännöillä, jos halutaan lisätä pelisessioihin hauskuutta tai haastetta. Jos pelaat esimerkiksi neljän tai useamman pelaajan kanssa, voit käyttää jokereita jokerikortteina, jotka voivat korvata minkä tahansa muun pelissä olevan kortin. Tämän lisäsäännön myötä, pelistä voi tulla entistäkin arvaamattomampi ja jännittävämpi.
Jos haluat lisätä vaikeustasoa, voit myös ottaa käyttöön säännön, jonka mukaan pelaajien on aina otettava kaksi korttia potista eikä vain yhtä korttia kerrallaan. Tämä nopeuttaa pelin tempoa ja vaikeuttaa vastustajia muistamasta sitä, mitkä kortit on jo pelattu.
Kusihousu tai valepaska on yksi paskahousun variaatio. Jokaisen kierroksen alussa vain ensimmäinen kortti on paljastettava. Sen jälkeen kaikkien muiden korttien on pysyttävä piilossa. Pelaaja ilmoittaa, mitä kortteja hän laittaa tai on laittavinaan pinoonsa (esim. “kolme viitosta”).
Jokaisella osallistujalla on oikeus tarkastaa, ovatko edellisen pelaajan kortit aitoja. Jos ne ovat, kyseisen katsojan on nostettava koko avopakka; jos edellinen pelaaja valehteli, joutuu hän sen sijaan rangaistukseksi nostamaan koko avopakan.
Paskahousun historia
Paskahousu-pelin tarkasta alkuperästä ei ole varmuutta, mutta se on ilmeisesti saanut alkunsa Suomessa 1900-luvun alussa. Alun perin pelin nimi oli “huonohousu” (huonot housut), joka lopulta lyheni muotoon “paskahousu”.
Uskotaan, että nimi “paskahousu” tulee kahden vanhan suomalaisen sanan yhdistelmästä: “paska”, joka tarkoittaa jotain pahaa tai epämiellyttävää ja “housu”, joka tarkoittaa tietenkin housuja. Yhdistettynä sanonta voidaan siis tulkita sanaksi “huonot housut”. On mahdollista, että tämä viittaa tapahtumaan, jossa joku on liannut omat vaatteensa – humoristinen viittaus siihen, miksi huonojen housujen käyttäminen johtaisi siihen, että häviää korttipelissä.
Mielenkiintoisen historiansa, yksinkertaisten sääntöjensä ja nautinnollisen pelattavuutensa ansiosta klassinen paskahousu-peli on edelleen suosittu. Tämä ainutlaatuinen korttipeli tarjoaa varmasti tuntikausia hauskaa ja viihdettä. Nappaa siis korttipakka ja aloita pelaaminen!