Vinkkejä taideharrastuksen aloittamiseen

Jos et ole piirtänyt tai maalannut vähään aikaan, taiteen pariin palaaminen voi tuntua hankalalta. Mitä tarvikkeita hankkia, mistä aloittaa ja mitä aiheita luoda? Älä turhaan huoli! Oikeilla työkaluilla ja ajattelutavalla voit helposti voittaa nämä haasteet ja alkaa tehdä kauniita, oman näköisiäsi taideteoksia. Katsotaanpa, kuinka voit aloittaa taiteen parissa pitkän tauon jälkeen.

Aloita tarvikkeista

Ensimmäinen askel on kerätä tarvitsemasi tarvikkeet. Et tarvitse kalliita materiaaleja; tarvitset vain paperin tai kankaan ja jotain, jonka avulla voit vangita ideasi sille. Jos mahdollista, kokeile erilaisia taidetarvikkeita (kuten hiilikyniä, akryylimaaleja, pastellivärejä) saadaksesi selville, minkä kanssa sinulla on hauskinta työskennellä. Mitä nautinnollisempaa niiden käyttäminen on, sitä motivoituneempi olet luomaan uusia taideteoksia.

Vaikka taiteen tekeminen ei edellytä suurten rahamäärien kuluttamista, voi joidenkin laadukkaampien tarvikkeiden käyttö tehdä luomisprosessista miellyttävämmän. Esimerkiksi Viking Lottoa pelaamalla voit saada apua taideharrastuksen rahoittamiseen, jos onni on puolellasi!

Valitse aiheesi

Kun sinulla on tarvikkeesi, on aika valita aihe taideteokselle. Tämä voi olla mitä tahansa luontoaiheista perheesi ja ystäviesi muotokuviin tai abstraktimpeihin aiheisiin. Tiesitkö, että ihmiset ovat luoneet taidetta jo kivikaudelta lähtien? Tällöin aiheet kuvastivat yksinkertaisesti ihmisten ympärillään näkemiä asioita.

Kun valitset taideteokselle aihetta, on tärkeää että se herättää sinussa iloa. Teoksen luomisesta tulee täten mieluummin nautinnollinen kokemus kuin työtä. Joskus taiteella voi kanavoida ja käsitellä myös negatiivisia ja vaikeita tunteita. Aina teoksen ei tarvitse myöskään esittää mitään, vaan voit yksinkertaisesti lähteä suoraan synnyttämään jotakin paperille.

Kun olet valinnut jotain, joka resonoi kanssasi, on aika aloittaa luonnostelu!

Lähde luonnostelemaan

Kun kaikki valmistelutyöt on tehty, on aika aloittaa varsinainen taideteos! Yritä olla ajattelematta liikaa siitä, miltä lopputuloksen pitäisi näyttää; keskity sen sijaan prosessiin ja nauti olostasi teoksen luomisen aikana. Älä pelkää tehdä virheitä, sillä ne ovat osa oppimista ja auttavat sinua kehittymään taiteessa ajan myötä! Niin kauan kuin jokainen veto vie sinut lähemmäksi oman henkilökohtaisen mestariteoksesi valmistumista, se on edistystä sinänsä.

Kokeile eri värejä ja tekniikoita

Kun taideteos on valmis (tai melkein valmis), kokeile eri värejä ja tekniikoita saadaksesi tiettyjä elementtejä työstäsi entistä elävämmin esiin. Kokeile rohkeasti uusia asioita ja muista, että vaikka jokin asia ei menisi aivan kuten odotit, ei se tarkoita etteikö lopputulos silti näyttäisi hyvältä!

Jos lopputuote ei miellytä silmääsi, ei siitä tarvitse välittää. Olet kuitenkin luonut jotakin ainutlaatuista ja ehkä oppinut samalla jotakin uutta.

Taidetta tehdäkseen ei tarvitse olla taiteellinen

Taiteen pariin palaaminen pitkän tauon jälkeen voi aluksi tuntua ylivoimaiselta. Loppujen lopuksi tarvitaan kuitenkin vain perusmateriaalien kerääminen, emotionaalisesti resonoivan aiheen valitseminen ja aloittaminen! Tärkeintä on olla asettamatta itselleen liian ankaria odotuksia lopputuloksen suhteen. Taiteen luominen on pelkästään prosessina palkitsevaa ja henkistä hyvinvointia edistävää, eikä teoksesi tarvitse päätyä kuin omien silmiesi eteen.

Hauskoja hetkiä taiteen tekemisen parissa!