Taidetta korttipakoissa

Pelikortit ovat vuosisatojen ajan olleet hauskuuden ja viihteen lähde. Vaikka niitä käytetään lukemattomissa korttipeleissä, monet ihmiset eivät ymmärrä, että pelikortit voivat olla myös taiteen muoto. Tässä kirjoituksessa tutkimme joitakin klassisia kuvituksia sekä nykyaikaisempia korttikuvitusten aiheita ja tyylejä.

Pelikorttien taide jää usein huomaamatta

Pelikortteja on ollut olemassa vuosisatoja ja niiden taide on kehittynyt ajan myötä. Eurooppalaiset, klassiset pelikortit ovat toki säilyttäneet hohtonsa, mutta myös uusia, raikkaampia designeja on saatavilla. Pelikorteissa nähtäviä taideteoksia ei kuitenkaan usein nähdä sellaisina. Kyse on ehkä siitä, että kyseessä on pohjimmiltaan käyttöesine, peliväline. Ehkä tämän tekstin jälkeen osaat katsoa kortteja hieman uudelta näkökantilta, kun seuraavan kerran pelaat vaikkapa paskahousua (joka ei nimestään huolimatta ole mikään paska korttipeli).

Klassiset pelikortit

Perinteisissä ranskalaisissa, angloamerikkalaiseen tyyliin kuvitetuissa pelikorteissa on symmetriset kuviot, jotka voidaan jäljittää aina keskiaikaiseen Eurooppaan. Näitä ranskalaisia kortteja vietiin paljon Englantiin, mistä syystä tämän tyyppiset kortit mielletään usein englantilaisiksi.

Näissä klassisissa malleissa niin sanotut kuvakortit pitävät sisällään hahmoja, kuten kuninkaat ja kuningattaret, jotka ovat pukeutuneet hienostuneisiin kaapuihin ja pitelevät valtikoita tai miekkoja. Korttien kuvitusten kehittyessä niistä muotoutui tiettyjen kuninkaallisten kuvia. Esimerkiksi ristikuninkaan kortissa esiintyy Aleksanteri Suuri. Näissä kuvituksissa on löydettävissä monia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joiden merkityksiä voidaan spekuloida loputtomasti.

Ranskalaisten kehittämät neljä maata ovat meistä suurimmalle osalle tutut risti (♣), ruutu (♦), hertta (♥) ja pata (♠). Myös tavallisten numerokorttien designit ovat symmetrisiä. Tämä ominaisuus kaikissa korteissa on ehkä alun perin nimenomaan käytännöllinen, sillä korttia ei voi pidellä väärin päin. Toki tällainen tyyli on myös silmää miellyttävä ja kekseliäs.

On olemassa myös monia muita eri maissa kehitettyjä pelikorttityyppejä, kuten saksalaiset, latinalaiset ja sveitsiläiset kortit. Ranskasta lähtöisin oleva tyyli on kuitenkin se kaikista tunnetuin ja eniten korttipelien ulkonäköön vaikuttanut tyyppi.

Teemalliset pakat

Teemapakat tarjoavat mielenkiintoisen käänteen perinteisiin pelikortteihin, sillä niissä on tarjolla jos jonkinlaista taideteosta. Esimerkiksi merirosvoteemaisissa kansissa voi olla kuvia aarrearkuista ja merirosvolaivoista, kun taas eläinaiheisissa kansissa voi olla kuvia vaikkapa kissoista. Joskus jopa historiallisia tapahtumia tai kuuluisia taideteoksia löytyy korttipakoista. Luksusta kaipaava voi hankkia itselleen tai lahjaksi kohokuvin tai kultaisin yksityiskohdin koristellut pelikortit tasokkaaseen peli-iltaan tai vaikka sisustuselementiksi! Lapset innostuvat pelaamisesta kun kuvituksena korteissa on vaikkapa hahmoja heidän lempitelevisio-ohjelmastaan.

Nykyään on mahdollista tilata pelikortteja omilla kuvituksilla. Voit siis elävöittää pelikokemusta valitsemalla juuri itseäsi miellyttävän designin. Korttipelien kuvituksissa vain taivas on rajana.

Pelikorttien taide on aliarvostettua

Pelikortit ovat olleet olemassa historiallisista ajoista lähtien, mutta niitä harvoin tajutaan katsoa ja ajatella taiteen muotona. Niissä nähdään usein kauniita ja monimutkaisia kuvituksia, jotka ansaitsevat tunnustuksen. Meidän pitäisi arvostaa enemmän näiden korttien historiallista merkitystä sekä taitoa, jota niiden luominen on vaatinut. Katsopa siis seuraavalla kerralla hieman tarkemmin pelikorttiesi kuvia ja muotoja. Voit löytää niistä jotakin aivan uutta!