”Maailman ainoa” Muumimuseo avattu Tampereella

Tamperetalo

 

Vaikka Tove Jansson oli kotoisin pääkaupungistamme, ja joidenkin mielestä sopivampi paikka Muumimuseolle olisi ollut siellä, sillä yleisen käsityksen mukaan ulkomaalaiset turistit yleensä jäävät vain Helsinkiin. Tästä huolimatta avattiin Tampereella 17. kesäkuuta Tampere-talossa ainutlaatuinen muumeja, ja varsinkin muumeihin liittyvää taidetta käsittelevä museo. Tove Janssonhan lahjoitti taidettaan Tampereen Kaupunginmuseolle, ja näistä juuri avatussa museossa on esillä noin nelisensataa muumiaiheista kappaletta ja ne vaihtelevat alkuperäisistä piirrustuksista, maalauksiin, taidetoksiin ja 3D-kuvaelmiin.

Vaikka näyttely on suunniteltu interaktiiviseksi, niin kyseessä ei ole Naantalin kaltaisesta huvipuistosta jossa saa vapaasti riehua, vaan museossa tulee käyttäytyä asiallisesti, toivoo itse museonjohtaja Taina Myllyharju.  Museon ideana on keskittyä itse Tove Janssonin luomaan muumiaiheiseen taiteeseen, mutta tämän interaktiivisuuden ansiosta niin lapset kuin aikuisetkin voivat osallistua taiteen tutkintaan ja tulkintaan. Näyttelystä löytyy kaikille varmasti mielenkiintoisia asioista ja näin taiteesta voi saada kokonaisvaltaisemman käsityksen ja kuvan.

Lisää vierailijoita Tampereelle

Usko Muumien vetovoimaan on suuri ja odotukset ovat myös tämän takia kovat – Muumimuseon on arveltu tuovan kaupunkiin noin 200.000 kävijää vuosittain. Kävijätavoitetta paikalliset ovat kummaksuneet hieman yliampuvana, mutta Tampereella ollaan vakuuttuneita siitä, että muumi-faneja riittää niin kotimaassa ja heitä tulee saapumaan myös ympäri maailmaa, varsinkin Japanista. Muumien suosiosta Japanissa kertoo myös se, että ensimmäiset ryhmävaraukset olivat japanilaisryhmiä. Lisäksi muumi-innostus on kasvanut muissa Aasian maissa kuten Etelä-Koreassa ja Kiinassa, lisäksi mielenkiintoa on ollut länsinaapuristamme Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Venäjältä. Muumi-museon on arveltu lisäävän Tampereen kaupungin vetovoimaa myös taideväen keskuudessa, onhan kaupungissa jo Vapriikki ja Sara Hildenin taidemuseo, joten tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen kohde, jos sattuu kaupungissa vierailemaan.

Lippujen hinnatkin ovat varmasti alkuinnostuksesta huolimatta pidetty maltillisella tasolla: Aikuisten lippu on 12 euroa henkilöltä, ja 3-17 vuotiaat lapset pääsevät näyttelyyn puoleen hintaan kuudella eurolla. Perhelippu maksaa 30 euroa, mutta perhelipun hintaan sisältyy kaksi aikuista ja lapsia pääsee mukaan jopa neljä. Kotimaan matkailu ei ole enää onneksi niin kallista koska markkinoille on tullut uusia kilpailijoita kuten bussifirma Onnibusin myötä, joka on haastanut Valtion Rautatiet ja muut kuljetus yhtiöt kuten Pohjolan Liikenteen, joten hintakilpailu on onneksi alkanut meidän kaikkien matkustajien eduksi. Hintoihin on tuonut myös painetta Tampereen seudulla Omena-hotellien ketju ja muutama vuosi sitten avattu Sokos Hotel Torni, joka on myös uusi Tampereen maamerkki, ja yltää jopa 25. kerrokseen asti.  Matkakassan hankiminenkin on tehty nykyään todella helpoksi sillä markkinoilla on tarjolla paljon mobiilikasinoita, joiden kautta voit pienellä panostuksella voittaa huimia summia, joten lue lisää tästä vaihtoehdosta miten sinun tulisi toimia mobiilipelaamisen kanssa. Se on yllättävän helppoa ja mukavaa ajanvietettä. Voitetuilla rahoilla onkin silloin helppo asioida Tampere -talon muumiaiheisessa matkamuistomyymälässä, jossa kaikkea löytyy niin aikuiseen kuin lastenkin makuun. Tampere-talon myymälä panostaa näyttelyn teeman mukaisesti myös muumiaiheisiin tuotteisiin ja valikoima tulee olemaan oheistuotteiden osalta laaja, ja marraskuusta lähtien museosta saa myös lähetettäviin postikortteihin muumiaiheisia postimerkkejä, ja postikortteihin lyödään tietenkin muumiaiheinen postileima.

Yhteistyöllä eteenpäin

Suomessa uuden museon avaaminen ei ole nähty kilpailuna, vaan pikemminkin tervetulleena täydennyksenä ja vetoapuna muumiturismille, jota myös Suomen matkailunedistämiskeskus ja Visit Finland yrittävät kehittää. Naantalin Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikosken mielestä Naantalin ja Tampereen välinen kahdentunnin ajomatka ei ole enää matka eikä mikään, varsinkin jos vierailija ovat tulleet jo Suomeen pidemmän matkan päästä. Palveluja ja paketteja ulkomaalaisille turisteille tullaan ehdottomasti kehittämään, ja tässä kaikki ovat kaikki toimijat lupautuneet olla mukana. Tästä on kuitenkin erittäin hyvä lähteä liikkeelle, ja tulevat kuukaudet ja vuodet näyttävät mihin suuntaan palveluita lähdetään kehittämään.