Hämeenlinnan taiteilijaseuran historia ulottuu jopa vuoteen 1946. Tuolloin taiteilija Hugo Trenzschillä syttyi lamppu päässä ja hän päätti koota Hämeenlinnan seudun taiteilijat ja taiteesta kiinnostuneet ihmiset yhteen. Tätä varten Trenzsch järjesti piirustusiltoja. Piirustusiltoihin kokoontuva porukka alkoi kutsua itseään Hiilikerhoksi. Hiilikerho kokoontui vuoronperään osallistujien omissa kodeissa. Hyvin nopeasti Hiilikerho laajeni ja pian kotien olohuoneet olivatkin jo liian ahtaat piirtäjille. Lisätiloja metsästettiin muun muassa kansalaisopistolta sekä Hätilän koululta.
Hiilikerho halusi laajentaa toimintaansa ja saada lisää yhteyksiä myös muihin kulttuuripiireihin. Muutaman vaiheen jälkeen perustettiinkin Hämeenlinnan Taideyhdistys, joka yhdisti kuvataiteita, kirjallisuutta, musiikkia ja näyttämötaidetta, unohtamatta muita eri taiteenaloja. Yhdistys alkoi järjestämään monipuolisia taideviikkoja ja -taideretkiä. Hiilikerho jäi Taideyhdistyksen kuvataiteen jaostoksi. Sen toiminta rupesi täsmentymään ja laajentumaan. Taitelijaseura siitä syntyi vuonna 1948 jonka jälkeen heti seuraavana vuonna tiedossa oli vuosinäyttely, josta kehkeytyi perinne.
Tulevien vuosien aikana seuran toiminta ja kaikenlainen näkyvyys Hämeenlinnan alueella kasvoivat. Yhdistyksen järjestämiä näyttelyitä arvioitiin paikallisissa lehdissä laajalti ja yksityiskohtaisesti. Yhdistykselle alkoi myös virrata taloudellista tukea muun muassa kaupungilta ja valtiolta.
Vuonna 1975 Taiteilijaseura perusti piirustuskoulun, joka kokoontui kaksi kertaa viikossa. Piirustusillat ovat jatkuneet näihin päiviin saakka ja Taiteilijaseuran tiloissa kokoonnutaankin yhä tänäkin päivänä piirtämään alastonmallia. Varsinainen opetus on kuitenkin tiloissa päättynyt.
Jo edellä mainittu vuosinäyttely on siis ollut perinteikäs alusta lähtien. Hämeenlinnan Taiteilijaseura onkin ajan saatossa saanut pitää näyttelyitään Hämeenlinnan taidemuseossa. Hämeenlinnan taidemuseo on ostanut paljon Taiteilijaseuran taidetta omiin kokoelmiinsa.
Kurssit ja taideleirit
Alusta saakka on taiteilijaseuran toimintaan kuuluut erilaiset kurssit, joita on pidetty sekä sisällä työtiloissa, että ulkona luonnon helmassa. Taiteilijaseuran parissa on päässyt opettelemaan muun muassa maisemamaalausta ja suurta suosiota saavuttivat 1960-luvulla pidetyt grafiikan uusien ja perinteisen menetelmien kurssit. Tailteilijaseura on opettanut myös pastellimaalausta sekä puupiirrosta. Paperitaidekurssikin on saatu järjestymään. Kaikessa kurssitoiminnassa on näkynyt myös ympäristöaktiviisuus.
Kansainvälistä toimintaa
Hämeenlinnan Taiteilijaseuralla on ystävyyskaupunki Saksan Weimarissa. Sinne seura teki näyttelyvierailun kevättalvella 1962. Näyttelyitä on sittemmin vaihdettu muidenkin ystävyyskaupunkien kanssa. Näistä esimerkkeinä mainittakoon Frederiksberg. Lisäksi Uppsalassa päästiin hämmästelemään 60-luvun lopulla Hämeenlinnan taidetta. Millenium – näyttelyssä vuonna 2000 seura tapasi myös Cellen ystävyyskaupungin taiteilijoita Englannista.
Kesä 2017
Hämeenlinnan Taiteilijaseuralla on pitkä historia, mutta se kulkee tiukasti ajan uusimpienkin trendien mukana. Tänä kesänä Hämeenlinnassa pääsee testaamaan, miten omakuvan piirtäminen oikein onnistuu kun se piirretään peilin kautta pleksille. Hämeenlinnan Taiteilijaseuran selfiepöytä pystytetään Wanaja Festivaleille 7.-8. heinäkuuta. Ei muuta kuin kaikki sinne kokeilemaan piirtotaitojaan!