Katutaide Suomessa

Katutaide on varmasti jokaiselle tuttu jo entuudestaan. Jos kuitenkin joku ei aikaisemmin kyseisestä taiteenmallista ole kuullut katutaiteella tarkoitetaan julkisissa tiloissa kehittynyttä kuvataiteen muotoa. Katutaiteeksi voidaan luokitella muun muassa: kaduilla tapahtuvia performansseja, installatiot, graffitit, neulegraffitit, sapluunatyöt, veistokset, tarrat ja julisteet. Suomeen kyseinen taiteen muoto on saapunut 1970 sekä 1980 luvun vaihteessa, samalla kuin hip hop kulttuuri rantautui suomeen.

Katutaide on joskus ollut myös yhdistetty rikolliseen toimintaan, mitä se toki on jos sille ei ole annettu lupaa etukäteen. Kuitenkin UPEA16 festivaali on halunnut tuoda katutaiteen luvalliset puolet esille.

wallart

UPEA16

UPEA16 on katutaiteen festivaali, joka on ennennäkemätön katutaidefestivaali, mikä on järjestetty kesällä 2016 ensikertaa. Kaikkien yllätyksenä kyseinen festivaali levittäytyi kaikkialle valtakunnallisesti. Kyseinen festivaali kutsui läjän niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin katutaiteilijoita mukaan toteuttamaan suuren mittakaavan katutaideteoksia eri kaupunkeihin. Festivaalien järjestäjänä toimi Päävärit Ry useiden yhteistyökumppaneiden kera.

Kohteita löytyi ympäri suomea muun muassa Helsingistä löytyi kolme kohdetta. Kemistä löytyi yksi kohde. Riihimäeltä, Turusta sekä Hyvinkäältä löytyi jokaisesta yksi kohde kuin myös Hämeenlinnasta ja Vaasastakin.

Taiteilijoina toimivat muun muassa: Tellas, Guido Van Helten, Graffitisthlm, WD, Ola Kalnins, Arsek & Erase, Teemu Mäenpää ja Kimmo Somervuori sekä Andrew Hem.

WD ”Wild Drawing”

wallaert

Kyseisellä festivaalilla Kemi on saanut vieraakseen aivan huippulahjakkaan taiteilijan WD:n WD tarkoittaa Wild Drawingia. Hän toteutti julkisivumuraalin Kemin keskustassa sijaitsevaan viisikerroksisen talon seinään. Kyseisen talon voi löytää osoitteesta Keskuspuistonkatu 10-12.

WD on aloittanut taiteen jo vuonna 2000. Hän on Balilta kotoisin oleva huippu lahjakas taiteilija, jolla on varmasti paljon annettavaa taiteen maailmalle. Taiteilija pyrkii toteuttamaan moderneja mielikuvituksen tuomia kokonaisuuksia. Wild Drawing eli suomeksi villi piirros tarkoittaa kuvaa, joka kasvaa ja kukoistaa keskellä urbaania sementtiviidakkoa.

WD:n tyylin kerrotaan olevan todella tunnistettavan erilainen. WD käyttää katutaiteessa seka tekniikkaa mikä tarkoittaa, että hän sekoittaa taiteissaan rulla- sekä spraymaaleja häikäilemättömsästi.

Kyseessä on taiteilija, josta tullaan aivan varmasti kuulemaan vielä paljon ja pitkään. Hän tulee takuuvarmasti menestymään taiteenalalla omassa kotimaassa kuin kansainväliselläkin tasolla. Hänen teoksiaan katsellessa tästä jää kenellekään tuskin edes epäilystä.