Valokuvauksen historiaa

Valokuvaus on keksintö, jonka avulla ihmiset pystyivät vihdoin ja viimein vangitsemaan hetken sen sijaan, että jäljennettäisiin todellisuutta piirtämällä tai maalaamalla. Kuivalevytekniikan keksijänä tunnetaan mies nimeltä Richard Leach Maddox. Seuraavat valokuvauksen asteet ovat olleet monien eri ihmisten keksintöjä, milloin oli valokuvauksen laajentamisesta, filmirullasta, luontokuvista tai pimeähuoneesta. Tässä artikkelissa tulemme käymään läpi valokuvauksen historiaa ja mitkä asiat on jäänyt merkintänä historian kirjoihin.

valokuvauksen historia lyhyesti

Valon vangitseminen levylle

Ensimmäiset valokuvat olivat 1800 luvulla hyvin epätarkkoja, mutta valokuvaus kehittyi hyvin nopeasti. Ranskalainen Joseph-Nicephore oli ensimmäinen, joka onnistui vangitsemaan valokuvan valon avulla levylle.

Kamerasta tuleva ilmiö on alkuperäiseltä nimeltään Camera Obscura, ja tämä ilmiö on tunnettu jo satoja vuosia, mutta kuvaa ei vain olla osattu kiinnittää mihinkään taustaan. Keksijät kuitenkin alkoivat ahkeroimaan 1800 luvun alussa Ranskassa sekä Englannissa valokuvauksen kehittämiseksi. Haasteena oli tietenkin se, että keksijöiden täytyi kehittää sellainen valoherkkä materiaali, joka kiinnittäisi kuvan taustaan riittäväbn lyhyellä valotusajalla. Tämön lisäksi täytyi myös keksiä keino, jonka avulla kuvaa pystyisi katsoa myös päivän valossa pimeähuoneen sijaan. Ranskalainen Niepce ja brittiläinen Talbot kehittivät ideoitaan toisistaan tietämättä.

Tekniikoita oli kaksi erilaista, toinen käytti bitumihauheen, öljyn ja muiden aineiden sekoitusta, toinen taas  käytti materiaalina hopeanitraattia. Ensimmäisen valotusaika oli kahdeksan tuntia, ja toisen ’’vain’’ puoli tuntia. Talbot kehittikin kuvasta ensin negatiivin, jota ollaan käytetty valokuvauksessa aina digiaikaan asti.

Daguerre jatkoi Niepcen jälkeen tutkimuksia, mutta hän epäonnistui niin monta kertaa että hän päätti jättää epäonnistuneet kuvat kemikaalikaappiinsa ja sulketui keksimiseltä hetkeksi aikaa. Myöhemmin hän kuitenkin huomasi, että kuvista oli muuttunut kaapissa paljon tarkempia. Tähän oli syynä elohopeahöyry. Näin syntyi Dagerrotypia, jonka jälkeen keksintö levisi nopeasti suurimpiin kaupunkeihin. Tämä menetelmä oli kuitenkin hyvin kalllsta ja terveydelle vaarallista, ja siksi sillä pystyi valmistamaan vain yhden vedoksen.

Uutena keksintönä pimeähuone

Myöhemmin Archer kehitti märkälevytekniikan, jossa valoherkkä neste silvetiin lasilevylle juuri ennen kuvausta. Tällöin kuvat oli saatava heti kehitettäväksi ennen kuivumista etteivät ne menisi pilalle. Myöhemmin kuitenkin Maddox keksi kuivalevytekniikan, jossa levyn valmistelu onnistui kotona ja negatiivia ei tarvinnut kehittää heti. Tämä keksijä ei kuitenkaan koskaan patentoinut keksintöään vaan kuoli köyhänä miehenä.

Valokuvauksen rajat suurenevat

Myöhemmin ranskalainen Gaspard-Felix Tournacho (Nadar) avasi oman muotokuvastudionsa Pariisiin, ja hänestä nousikin yhdeksi kaupungin kuuluisimmaksi mieheksi. Hän ei käyttänyt maalattuja taustoja, vaan hän kuvasi kohteensa aina pehmeässä valossa, jossa oli yksinkertainen tausta.

Filmirulla tulee mukaan kuvioihin

Ensimmäiset kamerat eivät sopineet oikeastaan ollenkaan tavallisten kansalaisten käyttöön. Niitä käyttivät vain ja ainoastaan ammattilaiset. Tilanne muuttui kuitenkin hieman myöhemmin, jolloin George Eastman keksi taipuisan filmin, joka oli mahdollista kääriä näppärästi rullalle kameran sisään. Eastmanin keksintö mullisti valokuvauksen täysin, ja myöhemmin Eastman kehitti myös elokuva – ja röntgen filmejä,  ja näin hänestä tulikin yksi Yhdysvaltain rikkaimmista miehistä.

Vuonna 1907 ranskalaiset Lumieren veljekset kehittivät ensimmäisen värivalokuvaustekniikan, jonka ongelma oli kuitenkin se, että kuvien valmistus oli todella kallista ja vaivalloista käsitellä. Myöhemmin Ansel Adams vei luontokuvauksen aivan uudelle tasolle, ja hänen luontokuvia pidetään vielä edelleenkin kaikkien aikojen parhaimmista.

Kamera maailmansotien välisenä aikana

Pienet kamerat tulivat myöhemmin esille, jolloin japanilaiset jäljittelivät eurooppalaisia valmistajia ja nimesivätkin oman taideteoksensa Canoniksi, joka on vielä tänäkin päivänä yksi maailman suosituimmista kameramerkeistä. Maailmasotien välisenä aikana kamerasuunnittelu oli hyvin vilkasta. Tällöin myös sanomalehdet julkaisivat hyvälaatuisia kuvia, ja kiinnostus oli myös tällöin valokuvausta kohtaan todella suuri. Leica tunnetaan valokuvauksen mullistajana. Tällä kuvattiin muun muassa rintaman tapahtumia. Myöhemmin markkinoille tuli myös suosittu Nikon.