Hämeenlinnan Verkatehdas on kulttuurin kehto

Verkatehdas on mahtavalla paikalla Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan keskustasta sijaitsee ainoastaan kivenheiton päässä kaupungin Verkatehdas, joka on entinen tekstiiliteollisuuden alan yrityksen tukikohta. Se on perustettu jo vuonna 1895, joten rakennuksen historia on erittäin pitkä. Vuosikymmenten aikana olleet tapahtumat ovat sisältäneet värikkäitä muistoja. Tekstiilitehdas lopetettiin jo 60-luvulla, mutta Hämeenlinnan kaupunki hankki tilat käyttöönsä 1970-luvun loppupuolella. Tämä mielenkiintoinen paikka onkin nykyään suureksi iloksi kulttuurin ystäville, jotka tulevat niin läheltä kuin kaukaakin.

Nauti kauniista maisemasta taiteen nauttimisen yhteydessä

Tehtaan sisätila on muuttunut rajusti sitten 70-luvun. Vaikka ulkoasuun ei ole koskettu, on entisajan tehdasmiljöö remontoitu vanhaa tunnelmaa kunnioittaen sisältä loisteliaaksi. Estetiikkaa ei ole pelkästään sisätiloissa, vaan punatiilinen rakennus sijaitsee upealla paikalla Vanajaveden varressa. Paikalle tulijan kannattaakin ehdottomasti nauttia upeasta maisemasta, joka rakennuksen vierestä avautuu lähiseudulle.

Toimitiloja kulttuurialan ihmisille

Verkatehtaan tiloissa toimii luova yhteisö. Kyse ei ole aivan mistään pienen mittakaavan toimijasta, sillä sisällä on lähemmäs 40 erikokoista huoneistoa ja yksittäishuonetta. Tiloja on aina 10 neliömetristä jopa 200 neliömetriin saakka. Toimitiloissa on muun muassa käsityöläisiä, musiikinopettajia, kulttuurintuottajia, graafisia suunnittelijoita ja mainostoimistoja. Näin ollen alueella huokuukin äärimmäisen luova tunnelma.

Tapahtumia Vanaja-salissa

Hämäläiset kulttuurin ystävät voivat viihtyä alueen Vanaja-salissa, jossa voi nauttia upeista kulttuuriesityksistä. Tässä tilassa järjestetään mitä erilaisempia konsertteja, joihin tulee ihmisiä ympäri Suomea. Se ei ole brändäytynyt tietyn musiikin alaisuuteen, vaan lavalla esiintyvät niin Puolustusvoimien varusmiessoittokunta kuin Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Vaihtoehtoja löytyy siis jokaiseen makuun.

Näyttelyitä Taidemuseossa

Verkatehtaalla sijaitsee niin ikään taidemuseo, jossa järjestetään jatkuvasti korkeatasoisia taide- ja valokuvanäyttelyitä. Upeita teoksia pääsee seuraamaan niin ikään GalleriaKoneen ja Taidelainaamon tiloissa, joissa esitellään jokaisena kuukautena ARS-Hämeeseen kuuluva taitelija yksitellen. Taidelainaamolla on todella innovatiivinen konsepti, sillä se lainaa kirjaimellisesti taidetta aina yhdestä kahteenkymmeneen kuukauteen. Tällä tavalla voi nautiskella kulttuurista sille sopivassa ympäristössä.

Järjestä mukava teemapäivä

Verkatehtaalla riittää tekemistä, joten se on matkan arvoinen pidemmältäkin Suomesta. Hämeenlinnassa on monia lukuisia hyviä ravintoloita, kuten Piparkakkutalo. Vanaja-salissa järjestettävien tapahtumien aikana on korkeatasoinen Ravintola Iso Huvila avoinna, joten siellä voi nauttia maittavan illallisen ennen esitystä. Jos kuitenkiin tulee viettämään päivää suuremmankin porukan voimin, kannattaa kääntyä Tehtaan Tapahtumabuffan puoleen.

Kävijöiden kannalta onkin erittäin mukava asia, että alueella on hyvät paikoitusmahdollisuudet. Vapaita parkkipaikkoja on lähistöllä esimerkiksi Taidemuseolla, Keinuparkissa, Vanajantiellä ja Hämeenkujalla. Lisäksi joukkoliikenne toimii erinomaisesti, sillä Hämeenlinnaan pääsee hyvin Tampereelta, Helsingistä ja Turusta sekä junalla että bussilla. Verkatehtaalla käyminen ei jää missään nimessä liikennöinnistä kiinni!